Geschiedenis Societeit “Phoenix”

1847, 1 maart

Societeit “Phoenix” opgericht, tegenover de voormalige Technische Universiteit (Akademie)

1848

Oprichting D.S.C., erkenning in 1857

1849

Stationskoffiehuis Delfia krijgt extra ingang en wordt de nieuwe Societeit. Het loopt als een trein en is al snel te klein. Het wordt in 1858 nog verbouwd en in 1865 krijgen de studenten het in eigen beheer.

1869

Het Jeneverkerkje: Er wordt een houten gebouwtje aan de vest betrokken, iets ten noorden van de huidige Societeit, met een balkon over het water, een eigen tuin en een overdekte kegelbaan. Bij de burgerij krijgt het gebouw al snel de naam ‘Jeneverkerkje’. Het kerkje is van slechte kwaliteit; het verzakt waardoor er scheuren ontstaan die met houtkrullen opgevuld worden. Er worden plannen gemaakt voor de bouw van een eigen Societeit, die onontkoombaar wordt door het afbranden van het kerkje op 15 februari 1876.

1877, februari

De eerste steen van de huidige Societeit wordt gelegd. Deze bestaat dan nog alleen uit de Voorzaal, met het buffet op de plaats van de huidige haard en een biljart-rotonde in een gedeelte van de Middenzaal.

1893

De verschillende plafonds worden geschilderd (voor fl 8000,-).

1902

De Societeit wordt uitgebreid naar het oosten en de Middenzaal met vide wordt gebouwd. Daarna is de Societeit nog één keer uitgebreid naar het oosten tot 1957.

1957-58

De hele nieuwbouw wordt aangebouwd (Eetzaal, nieuwe disputen, Lorre, etc.) en de oude Societeit wordt gerestaureerd.

1991

De gevels en de monumentale Voor- en Achterzaalplafonds worden gerestaureerd.

2004

De gevels en daken worden, dankzij Deltaplan “Phoenix” waarmee meer dan een miljoen euro wordt opgehaald, gerestaureerd. De Eetzaal krijgt zijn huidige vorm en er worden nieuwe nooduitgangen gecreëerd in de Achterzaal.

2009

Het begin van het Spoorzone Delft project. De realisatie van de ondergrondse tunnel voor tram en spoorverkeer onder de Phoenixstraat. De verwachting is dat de tunnel in 2017 af  is en onze mooie Societeit “Phoenix” weer uitkijkt op de gracht.

2012

Van midden maart tot begin augustus is de gehele keuken verbouwd. Gedurende die periode zat de tijdelijke keuken in de bistro.

2013

Sinds mei 2013 wordt er druk aan de grote trap bij de entree en het voorzaalplafond gewerkt. De trap is in zijn geheel weggehaald en inmiddels zijn de eerste treden gelegd. Daarnaast worden in de voorzaal de doeken en balken van het plafond gerestaureerd (zie foto’s).